V tomto článku shrnujeme, jak by měl vypadat přenos vašich dat na jiný hosting, nicméně vždy se poraďte s novým poskytovatelem a dělejte jen věci, kterým rozumíte, abyste zabránili ztrátě dat. Níže uvedený návod slouží hlavně pro ilustraci, neneseme odpovědnost za případné problémy.

Hlavní položky k přenosu:

  • soubory na FTP
  • data z MySQL databáze (nepovinné)
  • emailové schránky (nepovinné)
  • přesměrování domény

Přenesení souborů z FTP

Přihlašovací údaje k FTP byste měli mít, pokud ne, můžete si je znovu nastavit v administraci na adrese https://admin.aurem.cz Control panel / Správa všeho.

Připojte se na FTP (název serveru je název naší domény, jméno a heslo jak jste si nastavili). Soubory vaší hlavní webové prezentace jsou v adresáři htdocs, jeho obsah si zkopírujte do svého počítače a poté přeneste na libovolný hosting.

Pokud používáte subdomény (domény třetího řádu), nakopírujte si i data z jejich adresářů.

Tip

Pokud chcete stáhnout soubory i obsah databáze najednou, otevřete na FTP složku backups a v ní naleznete zabalené soubory webu i zabalené exporty databáze. Takto je stažení nejrychlejší. Pokud byste měli problém stažené soubory rozbalit, použijte například 7-zip.

Přesenení obsahu databáze

Pokud databázi nepoužíváte, tento krok můžete přeskočit.

V administraci (Control panel / Správa všeho) v najdete seznam vašich databází (Databases nahoře), kliknutím na phpMyAdmin se otevře správa dané databáze a prostřednictvím karty Export (uprostřed horního panelu) si stáhnete obsah databáze k sobě do počítače (tlačítko Proveď).

U jiného poskytovatele můžete export nahráním do phpMyAdmina (nebo jiného nástroje, který jiný hosting používá) naimportovat. Dle pokynů nového poskytovatele.

Sice se to netýká přímo přenosu, ale na novém webhostingu budete pravděpodobně potřebovat přenastavit přístup k databázi (server, název databáze, heslo a podobně). O tomto se poraďte s novým poskytovatelem.

Přenos emailových schránek

Přenos obsahu emailových schránek je trochu komplikovanější. Tento krok můžete přeskočit, pokud máte emaily z vašeho webhostingového účtu přesměrované jinam (tedy pokud si je čtete například na seznam.cz, už je máte i u seznamu a přenesením hostingu vám nezmizí) nebo je nepoužíváte.

Dále je na výběr několik možných postupů:

Používám na čtení e-mailů lokální emailový klient

Například Outlook, Thunderbird nebo Mail.app. V tomto případě máte emaily už pravděpodobně uloženy ve svém počítači a stačí změnit servery příchozí a odchozí pošty na nový hosting.

Pokud máte pochybnosti, můžete si přidat emailový účet z nového hostingu, abyste viděli emailové složky starého i nového účtu najednou a zprávy nakopírovali (např. “přetažením”), záleží na vašem programu na čtení emailů.

Používám gmail nebo nový hosting umí přenést emaily

V tomto případě stačí zadat přístupové údaje (emailová adresa a heslo) a název poštovního serveru, což je mail.aurem.cz a nový server emailové zprávy sám stáhne.

Na tuto možnost se ptejte nového poskytovatele hostingu nebo se podívejte na návod pro gmail nebo se můžete podívat po něčem podobném pro seznam.cz.

Tip

V případě nutnosti vám můžeme připravit balík obsahující adresáře se všemi emailových schránkami (tar.gz archiv obsahující schránky v MAILDIR formátu). Tento formát je vhodný pro naimportování všech složek s emaily najednou, ale může ho provést pouze správce nového hostingu.

Důležité: pokud chcete použít tento postup, nejdříve se informujte u nového poskytovatele, jestli je schopen takový balík naimportovat. Bez spolupráce nového poskytovatele nebo hlubších počítačových znalostí vám tento balík užitečný nebude.

Přesměrování domény

DNS záznamy vaší domény nastavte dle instrukcí nového hostingu, měl by vám poskytnout jejich IP adresy nebo přenést vaší doménu k sobě a sám ji pak nastavit.